Ik wil het vandaag graag met je hebben over over updaten. Het updaten van WordPress, thema’s en plugins. Want gebruik je WordPress, ja, dan horen updates daar nu eenmaal bij.
Waarom je WordPress niet zou updaten
Misschien vind je het wel heel spannend. Of denk je dat je eigenlijk geen tijd voor haar hebt; er zijn immers nog zoveel andere dingen te doen in je bedrijf? En de website draait toch lekker? Misschien vind je het ook helemaal niet leuk en veel mensen stellen uit wat ze niet leuk vinden om te doen.
Vier Redenen waarom je WordPress moet updaten
Daarom wil ik je graag de vier redenen vertellen waarom je wel je WordPress, plugins en thema’s moet bijwerken. Je hebt er alleen maar voordeel bij.
Luister je liever? Beluister dan hieronder de podcast
1. Nieuwe features
Laten we beginnen met de allereerste reden die voor jou direct een quick-win is, namelijk nieuwe features. De meeste plugins die in de markt willen blijven, hun positie willen blijven houden, zorgen ervoor dat ze regelmatig met nieuwe features komen.
Neem bijvoorbeeld een een gallery plugin die mooie vertoningen maakt van de foto’s die je op je website wilt plaatsen. Misschien hebben zij een nieuwe optie waarmee je mooie kleureffecten en filters kunt toepassen. Een anders voorbeeld is een plugin voor formulieren. In het begin is deze nog vrij basic, maar met de nieuwe update ondersteunen ze ook conditionele velden.
2. Bugfixes
Als tweede reden waarom je updates moet uitvoeren zijn de bugfixes. Coderen van thema’s, plugins en WordPress blijft mensenwerk en een komma meer of minder is natuurlijk snel gemaakt. Of een plugin loopt niet lekker, conflicteert, met een bepaald thema. Een bugfix lost dit op.
3. Samenwerking
Het hele landschap van online business en software ontwikkelt zich voortdurend. Denk hierbij niet alleen WordPress zelf, maar ook aan je hosting waar bv PHP op draait, op diensten zoals Zapier, CRM systemen en e-boekhouden. WordPress en aanverwante producten moeten hierop reageren om goed te blijven functioneren.
Dat is dus iets groters dan een bugfix. PHP 8 is nu al een tijdje uit, maar toch zijn er nog thema’s en plugins die daar niet goed mee overweg kunnen. Vroeg of laat functioneert je website dan niet meer.
4. Veiligheid
En dat haakt ook een beetje aan bij het laatste punt wat ik nu met je wil bespreken en dat is de veiligheid. Veiligheid is superbelangrijk op het internet. WordPress is enorm populair en dus zeker interessant voor hackers en malware verspreiders. De plugin ontwikkelaars, thema bouwers en WordPress zelf ook, zullen dus steeds dat veld in de gaten houden om ervoor te zorgen dat hun plugin hun hun software zo veilig mogelijk is. Wekelijks zijn er veiligheidsupdates binnen WordPressland.
Wanneer je dit negeert, kun je vroeg of laat gehackt worden. Dit kan door een vervelende pop up zijn met een melding “je bent gehackt”. Maar dat gebeurt niet zo vaak. Eerder is het zo dat je server wordt gebruikt waardoor je website traag wordt. Er kunnen ook allemaal pagina’s aangemaakt worden binnen jouw website die je niet ziet als je bent ingelogd, maar die wel zijn aangemaakt in de database en in door Google gevonden worden.
Conclusie
Met deze 4 redenen wil ik je aanmoedigen om je website goed in de gaten te houden en regelmatig bij te werken. Vind je dit nou spannend, saai of tijdrovend? Besteed het gerust uit; ik doe het graag voor je. Kijk mij de pakketten wat het best bij jouw website en bedrijf past.
Veel succes met bijwerken en geniet van je website!