SolidWP WordPress Blog

E-mail veilig verhuizen: een stappenplan

Je wilt overstappen naar een andere hostingpartij, maar graag zonder al te veel gedoe.
Het is al spannend genoeg om je website te verhuizen, laat staan je e-mailadres.

Want wanneer je je domeinnaam verhuist naar een nieuwe hostingpartij, zal 9 van de 10 keer ook je e-mailadres meeverhuizen.

Hoe zit dat nu precies: je e-mailadres verhuizen?

Wanneer je een domeinnaam registreert, kun je daar een e-mailadres aan koppelen. Je domeinnaam is bijvoorbeeld voorbeelddomein.nl. Het e-mailadres wat je daar aan kan koppelen, is dan bijvoorbeeld hallo@voorbeelddomein.nl, info@voorbeelddomein.nl of wat je ook maar verzint voor @voorbeelddomein.nl.

Wanneer je niets wijzigt aan de DNS instellingen van je domeinnaam, zullen de berichten die naar deze mailadressen worden gestuurd, bewaard worden op de server van de hostingpartij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd. Volg je me nog 😉
Met een mailprogramma zoals Outlook, Apple Mail of Thunderbird kun je je e-mails binnenhalen, lezen en beantwoorden op je computer of telefoon. Super handig.

Je computer of telefoon maakt dan een verbinding met de mailserver van je hostingpartij. Deze verbinding maak je op het moment dat je een nieuw account aanmaakt in je mailprogramma en je de gegevens invoert die hij vraagt.

Je mailprogramma kijkt elke keer of er nieuwe mailtjes zijn en laat die vervolgens zien in jouw mailprogramma. Dit kun je zo instellen, dat wat jij op de telefoon of computer ziet, altijd gelijk is met wat op de mailserver staat. Dit wordt synchroniseren genoemd. Bij het aanmaken van je mailaccount in je mailprogramma kies je dan voor de optie IMAP en niet voor POP3 als hierom gevraagd wordt.
So far, so good..

Je domeinnaam verhuizen

Wanneer je nu je domeinnaam gaat verhuizen, wordt de connectie tussen je domeinnaam en de server verbroken. Daarmee worden ook je mailadressen met die server verbroken. Je mail komt dus niet meer aan op de mailserver van voorheen.

Maar je mailprogramma zoals Outlook en dergelijke, proberen nog wel verbinding met die mailserver te maken. Dat zijn immers de instellingen die je hebt ingevoerd toen je het account aanmaakte in je mailprogramma.

Domein verhuizen zonder verlies van e-mails

Om er nu voor te zorgen dat je geen e-mails kwijt raakt, ga je als volgt te werk:

 1. Maak op je nieuwe hostingserver exact hetzelfde mailadres aan. Je kan hierbij hetzelfde wachtwoord gebruiken, maar dat hoeft niet.
 2. Zorg ervoor dat je huidige e-mails worden binnengehaald middels een IMAP verbinding. Dit kun je controleren in je accountinstellingen van het betreffende mailadres in je mailprogramma.
 3. Maak nu een tweede e-mailaccount aan voor ditzelfde mailadres, maar dan alvast met de verbinding naar je nieuwe hostingpartij/ mailserver. Deze kun je opvragen bij je nieuwe hostingpartij. Zorg ervoor dat dit ook een IMAP verbinding is (en geen POP3).
 4. Je kunt daarbij ook de mappenstructuur overnemen wanneer je die eventueel had ingesteld.
 5. Kopieer of sleep nu ALLE mappen en emails van het oude e-mailaccount 1 naar nieuwe mailaccount 2.
 6. Op het moment dat je domeinnaam daadwerkelijk is verhuisd, zullen de berichten binnenkomen op nieuwe hosting-, mailserver en in je nieuwe account.

Op deze manier gaan er geen e-mails verloren.

Verhuizen naar Webstudio25

Wanneer je je website met mailadressen naar Webstudio25 verhuist, regel ik gratis de verhuizing van je website.

Je moet nog wel zelf aan de bak wat betreft je e-mail, maar ik help je een handje:

 • Ik maak voor jou alvast de gewenste mailadressen aan, waarmee jij direct met stap 2 van hierboven aan de slag kan.
 • Voor stap 3 ontvang je dan van mij het wachtwoord (die je evt ook zelf kan aanmaken en/of aanpassen).
  De overige informatie voor stap 3 kun je vinden in het supportartikel E-mail instellen op je telefoon en pc
 • Je ontvangt van mij een seintje wanneer het domeinnaam daadwerkelijk is overgezet.

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest