Hoe vaak moet je WordPress updaten?

Als webbureau krijg ik dagelijks vragen over beheer en onderhoud van WordPress websites. Ondernemers twijfelen soms of ze het beheer van hun WordPress website uit handen willen geven, of deze klus zelf willen blijven doen. Een van de overwegingen die men hierbij meestal maakt, is de hoeveelheid tijd die men kwijt is aan het updaten van WordPress. En specifieker nog: hoe vaak WordPress geüpdate moet worden en men hier dus tijd aan moet besteden. In dit blog vertel ik je niet wát je moet doen, ik vertel je wel wat verstándig is om te doen.

Hoe vaak moet je WordPress updaten?

Wanneer je inlogt in jouw WordPress omgeving en er staat een rood bolletje bij ‘plugins’ (links in het hoofdmenu), dan zijn er plugins waarvoor een update beschikbaar is. Het is niet altijd noodzakelijk om deze update direct te installeren. Het is echter wel verstandig om meteen te controleren om wat voor update het gaat. Betreft het bijvoorbeeld een beveiligingsupdate? Dan kun je de update beter wel direct installeren om te voorkomen dat er problemen ontstaan.

WordPress updates zijn er om verschillende redenen

Ik adviseer om je WordPress website wekelijks te updaten. Als je de vraag “Hoe vaak moet je WordPress updaten” invult in een willekeurige zoekmachine dan kom je nog geregeld het antwoord ‘eens per maand’ tegen, maar dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. De urgentie om updates te installeren is niet alleen ontstaan door steeds slimmere hackers en bots. Het updaten van WordPress plugins zorgt ook dat problemen opgelost worden, ‘bugfixes’ worden doorgevoerd en dat er nieuwe features beschikbaar komen op je website.

TIP: Zorg naast het updaten van je website, ook voor een sterk wachtwoord. Deze combinatie biedt al een sterke bescherming tegen een website hack!

”Maar ik gebruik hele grote en bekende plugins”

Dan moet je júist regelmatig updaten. Hoe interessanter de plugin, hoe meer moeite hackers doen om een plugin te misbruiken voor datadiefstal. Een heel bekende plugin met miljoenen gebruikers is WooCommerce. Deze plugin kende een beveiligingslek dat in meerdere versies mee is genomen. In het ergste geval was je je gehele webwinkel kwijt. De makers van plugins doen knap werk, maar het blijft mensenwerk en hackers zijn slim.

“Maar ik heb maar een kleine website, bovendien is mijn website niet interessant voor hackers”

Nope, jammer. Hackers willen toegang tot jouw server. Dat kan zijn om data te stelen of om malware te installeren. Of beide. Hoe dan ook, dit wil je niet. Ook kleine websites lopen een risico op een hack. Super vervelend, zeker als je een website hebt laten maken en je daar flink wat budget aan hebt besteed, of wanneer je zelf veel tijd kwijt bent geweest aan het maken van je website. Heel zuur als jouw website dan ‘kapot’ is of erger: onbruikbaar of gewoon helemaal weg.

Overigens gaat het hackers vaak totaal niet om het onderwerp of de inhoud van je site. Veel hacks worden uitgevoerd door automatische bots. Die kijken natuurlijk helemaal nergens naar en proberen alleen de zwakke plekken te vinden in jouw site, waarmee er toegang verkregen kan worden.

Automatische WordPress updates zijn een efficiënte oplossing, maar pas op!

Sinds WordPress 5.5 kun je aangeven of een plugin automatisch moet worden bijgewerkt. Wees hiermee voorzichtig. Niet alle plugins werken lekker met elkaar samen en sommigen ‘botsen’ met elkaar, ook al hebben ze niets met elkaar te maken.

Als de update automatisch gaat heb je weinig zicht op wanneer de updates plaatsvinden en kun je dus ook lastiger controleren of alles nog naar behoren werkt. Als je een update handmatig draait, dan kun je meteen alles even controleren. Het handmatig uitvoeren van updates en deze meteen controleren heeft ook als voordeel, dat áls er iets mis gaat, je direct weet om welke plugin het gaat en waar de oorzaak van het probleem dus ligt.

Natuurlijk is mijn advies om altijd eerst een backup te maken van je website, voordat je updates uitvoert. Maak je gebruik van automatische updates? Maak dan liefst elke dag of minimaal elke week een (automatische) backup van je website.

Dus ja, zó vaak moet je WordPress updaten..

Mijn advies luidt dus: minimaal iedere week WordPress updates uitvoeren én bij bekende veiligheidsupdates meteen actie ondernemen. Uiteraard sta ik voor je klaar om je deze werkzaamheden uit handen te nemen. Als je het onderhoud voor jouw WordPress website uitbesteedt bij Webstudio25, dan wordt 24/7 voor je in de gaten gehouden of er updates zijn, wat ze inhouden en of je website na de updates nog wel optimaal presteert.

Ook zorg ik ervoor dat je website en data beschermd zijn tegen datalekken wanneer er nog geen veiligheidsupdates beschikbaar zijn gekomen. Verder voorkom ik uiteraard dat virussen de vrije hand krijgen en zich via jouw server kunnen verspreiden.

Vertel mij meer!

Wil je meer weten over het uitbesteden van WordPress onderhoud? Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie. Ik vertel je graag meer over hoe we jouw website optimaal kunnen beschermen tegen hackers, bots en andere ongenode gasten!

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest