Hoeveel plugins mogen maximaal op je WordPress website?

Plugins: hoeveel plugins heb je nodig?

Plugins zijn een fantastische manier om diverse functionaliteiten aan je WordPress website toe te voegen. Evenementenregistratie, webwinkel functionaliteiten, social media integratie, technische hulpmiddelen zoals omleidingen en pixels, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een plugin voor.

Ik krijg regelmatig de vraag: ‘Hoeveel plugins kun je op je website hebben?’. Het antwoord is: zoveel je maar wilt, er is geen officieel maximum. Maar slim? Of het ook verstandig is, wat de risico’s zijn en waar je op moet letten, daar geef ik in dit blog antwoord op.

De nadelen van het draaien van veel plugins tegelijk

1. Je website kan traag worden

Soms lijkt het aantrekkelijk om veel plugins te installeren. Ze zorgen immers voor veel extra functionaliteiten in je website. Bovendien zijn er veel plugins die naast ‘handig’, ook núttig zijn en bescherming bieden tegen malware en hacks.

Wanneer je echter heel veel plugins installeert, zul je merken dat je website steeds trager wordt. Zeker wanneer je op een budgethosting zit, zul je hier snel last van krijgen. De laadtijd wordt langer, en dat kan negatieve gevolgen hebben voor je positie in de zoekmachines.

En nog belangrijker: de bezoekers die op jouw website belanden zullen snel vertrekken als de website niet snel laadt of niet goed functioneert.

2. Je vergroot de kans op conflicten tussen plugins

Plugins kunnen weleens met elkaar ‘botsen’. Dat wil zeggen dat ze elkaars functionaliteit kapot maken. Ik adviseer je daarom om iedere plugin zorgvuldig te testen en niet klakkeloos plugins te blijven installeren. Installeer, test de plugin én alle andere functionaliteiten in je website, beoordeel of deze correct werken en verwijder eventueel de plugins die je niet gebruikt.

3. Een grote hoeveelheid aan plugins kan veiligheidsrisico’s met zich meebrengen

De laatste en misschien wel belangrijkste reden om geen onnodige plugins te draaien op jouw website is het veiligheidsrisico dat het met zich meebrengt. Een groot deel van de websites die het slachtoffer worden van een hack of ander soort veiligheidsissue, vindt de oorzaak bij verouderde plugins. Het is daarom van belang dat je zorgt dat je plugins altijd up-to-date zijn.

Hoeveel plugins installeren? Houd jouw doel voor ogen

Met het installeren van een plugin kun je jouw website doelgericht verbeteren. Stel je zelf echter wel altijd de vraag welk doel je website heeft en wat een nieuwe plugin kan bijdragen aan het bereiken van dat doel. Moet jouw website bijdragen aan de verkoop van producten? Dan heb je ongetwijfeld een webshop of webwinkel. Daar horen diverse plugins bij die de gebruiksvriendelijkheid en winkelfunctionaliteit verbeteren. Probeer de plugins die je gebruikt te beperken tot hetgeen je echt nodig hebt.

Welk thema gebruikt jouw website?

Er zijn duizenden thema’s die je kunt gebruiken als basis voor je WordPress website. Veel van deze thema’s en pagebuilders hebben bij voorbaat diverse functies ingebouwd waardoor de installatie van verdere plugins lang niet altijd nodig is.

Zo hebben thema’s van Themeforest en pagebuilders als BeaverBuilder en Elementor bijvoorbeeld geen extra plugins nodig wanneer je een FAQ, prijstabel of slider toe wilt voegen aan je pagina.

Ik raad je daarom aan altijd na te gaan of de opties die jij zoekt niet al meegenomen zijn in het thema dat je gebruikt. Want, hoe lichter je website, hoe sneller deze is en hoe meer onderhoudsvrij je deze houdt.

Hoe ver reikt jouw eigen WordPress-kennis?

Om een bepaalde functie toe te voegen aan je website is het installeren van een nieuwe plugin niet altijd nodig. Een aanpassing in de code is soms al genoeg om je gewenste doel te bereiken. Dit klinkt ingewikkeld, maar in een aantal gevallen is dit een fluitje van een cent, tenminste áls je weet waar je moet zijn.

Bovendien is een aanpassing in de code ‘lichter’ dan het installeren van een plugin. Bij het aanpassen van code is het uiteraard een vereiste dat je weet wat je aan het doen bent. Ga niet aan de code sleutelen wanneer je niet honderd procent zeker bent van je zaak. Wil je toch zelf aan de slag? Zorg dan altijd dat je een back-up maakt voordat je begint!

Voor welke hosting en plugins kies je?

Je kunt jouw website veiliger maken door bepaalde plugins te installeren. Vraag jezelf wel af of die plugins daadwerkelijk een verbetering zijn ten opzichte van de beveiliging die jouw hostingpartij je al geeft. Of je extra beveiligingsplugins moet installeren is dus deels afhankelijk van waar jij je website onderbrengt.

Natuurlijk hangt de keuze voor extra beveiligingsplugins ook af van andere factoren, zoals het verwerken en opslaan van persoonsgegevens en andere gevoelige informatie. Ook voor beveiligingsplugins geldt dat ze je website verzwaren en vertragen.

Conclusie, hoeveel plugins is verstandig?

Het installeren van plugins vereist maatwerk. Geen enkele website is hetzelfde en behoeft andere functionaliteiten en een andere mate van onderhoud. Hoeveel plugins je precies nodig hebt, of ‘maximaal mag gebruiken’ staat niet vast.

Het is afhankelijk van verschillende factoren. Zorg ervoor dat de plugins die jij gebruikt in ieder geval het doel van jouw website dienen, en ga altijd na of het thema dat je gebruikt je de gewenste mogelijkheden misschien al biedt. Zo voorkom je onnodige plugins op jouw website die voor veiligheidsissues kunnen zorgen.

Het kiezen van de juiste plugin kan soms voelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Met mijn eerdere blog ‘het kiezen van de juiste plugin‘, help ik je op weg bij het kiezen van de juiste plugins.

Photo by Crissy Jarvis on Unsplash

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest