Is LearnDash de juiste plugin voor jouw online leeromgeving?

LearnDash is een populaire plugin voor WordPress websites waarmee je online trainingen en cursussen kan maken.

Dit is ideaal wanneer je veel mensen tegelijk wilt bereiken en helpen. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van een locatie en een maximum aantal deelnemers voor je training. Met een online leeromgeving kun je dus ook relatief eenvoudig  je omzet verhogen. Meer mensen kunnen namelijk je dienst afnemen op het moment dat het hen uitkomt.  

In dit blog vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over LearnDash. Zo kan je een goede keuze maken of LearnDash de juiste oplossing is voor jouw doel.

1. Is LearnDash precies wat ik nodig hebt?

Een van de belangrijkste kenmerken van een online leeromgeving is dat de content, de inhoud van je lessen, is afgeschermd voor de mensen die je geen toegang hebt gegeven. Om je online content af te schermen kun je echter meerdere manieren gebruiken.

De eenvoudigste manier is om een pagina van je website af te schermen met een wachtwoord. Alleen de mensen aan wie jij het wachtwoord geeft kunnen dan de pagina bekijken; super eenvoudig in te stellen. Het probleem van deze manier is wel dat het wachtwoord aan iedereen kan worden doorgegeven. Het is dus fraudegevoelig.

Heb je content die niet heel belangrijk is, dan kun je dit overwegen. In het blok ‘Publiceren’, bewerk je de ‘Zichtbaarheid’ en kiest hierbij voor ‘Beschermd met een wachtwoord’. That’s it. Het blok ‘Publiceren’ vind je rechts van de pagina die je aan het bewerken bent, in het Wordpress dashbord.

Als je meerdere pagina’s, berichten en materiaal wilt beschermen, dan is een membershipplugin waarschijnlijk voldoende en zelfs handiger.  Denk bijvoorbeeld aan een intranet of communityforum voor je organisatie of wanneer je premium blogs en tips wilt aanbieden aan (betalende) bezoekers van je website. In dit geval heb je geen plugin zoals LearnDash nodig, omdat er geen cursusinschrijvingen, quizzen, certificaten, badges, punten en leerlingrapportage nodig zijn.

Wanneer je mensen een persoonlijke ervaring wilt geven waarbij ze een route volgen zoals bij een cursus, dan is LearnDash geschikt. Bezoekers kunnen cursussen volgen met verschillende modules en onderwerpen. Men kan quizzes maken, certificaten ontvangen etc. Het is echt opgezet als zijnde een leeromgeving voor trainingen en cursussen. Een membership plugin heeft meer als doel om gedeeltes van je website aan te bieden aan leden en/of geregistreerde gebruikers. Het woord Membership en het woord LearnDash zijn dus toepasselijke benamingen.

Een combinatie van een membership plugin met LearnDash is ook mogelijk. Wanneer je je leden bijvoorbeeld online trainingen wilt aanbieden is LearnDash een mooie aanvulling voor de leden. Je kan hierbij zelf kiezen of je leden hier automatisch toegang toe hebben of bijvoorbeeld eerst (extra) moeten betalen.

2. Wat kun je precies met LearnDash?

learndash-voor-online-leeromgevingMet LearnDash als basis heb je een mooie en volledige leeromgeving. De volledige functies kun je het beste bekijken op de website van LearnDash zelf, maar hieronder noem ik de belangrijkste:

 • Eenvoudig cursussen aanbieden. Desgewenst onderverdeeld in modules en onderwerpen.
 • Geavanveerde quizzen, waarbij je kan kiezen uit 8 soorten vragen.
 • Dripped content. Dit betekent dat een cursusdeel pas te zien is na een bepaalde tijd of door jou ingestelde voorwaarde
 • Je kan punten, certificaten en badges uitdelen
 • Alles volledig en gepersonaliseerd automatiseren (welkom heten, aanmelden etc).
 • Groepen maken die al dan niet met elkaar kunnen delen
 • Cursussen in bundels aanbieden/ verkopen
 • Mobielvriendelijk

Er zijn naast de basisfuncties vele uitbreidingen mogelijk.

3. Wat zijn de kosten van LearnDash?

LearnDash is niet gratis. Het is een betaalde plugin; een premium plugin. Je betaalt jaarlijks voor de updates en support. Alhoewel dit niet aantrekkelijk lijkt, vind ik het een goede keuze van de ontwikkelaars. Op deze manier kunnen ze zowel de plugin blijven doorontwikkelen als goede support blijven geven. De updates verbeteren o.a. de veiligheid van de plugin, zorgen er voor dat deze goed blijft functioneren met de nieuwste versies van WordPress en bieden nieuwe features.

Naast LearnDash zelf, heb je vaak ook andere plugins nodig. Dit hoeft niet, maar heb je eenmaal de mogelijkheden van een online leeromgeving geproefd, dan opent zich een wereld aan mogelijkheden. Bekijk goed wat je primaire doel is van je online leeromgeving en breid pas uit als dit echt een meerwaarde voor je klanten is. Zo houd je overzicht in je online programma’s en houd je de kosten ook onder controle.

Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende kosten

 • LearnDash $189 per jaar
  Dit is je basis; in principe een compleet pakket voor een mooie online leeromgeving.
 • Uncanny Toolkit gratis versie
  Vele handige extra’s die je LearnDash gebruikers
 • WooCommerce gratis
  Wanneer je je cursussen wilt verkopen. Een account bij Mollie, Stripe of Sisow maken betalen met iDeal mogelijk.
 • WooCommerce Subscription $199 per jaar
  Optioneel, dit heb je nodig als je online je cursus als abonnement wilt aanbieden
 • Vimeo €72 of €192 per jaar
  Vimeo is ideaal wanneer je video’s in je trainingen wilt verwerken. Met Vimeo kun je je video’s beveiligen en een professionele uitstraling geven. Vimeo Plus (€72 per jaar) is voor niet commercieel gebruik. Wil je je video’s commercieel in gaan zetten, dan heb je volgens hun voorwaarden de Pro vers versie nodig. Deze kost €192 per jaar.
 • WooCommerce boekhoudkoppeling
  Dit is vooral handig als je je administratie gestroomlijnd en overzichtelijk wilt houden. De kosten kunnen verschillen per factuurprogramma. Er zijn meerdere aanbieders op dit gebied. Ik noem hier de koppelingen van WebwinkelFacturen.nl
 • Thema en Page Builders: gratis en betaald
  LearnDash werkt in principe met elk thema en Page Builder, maar met het ene thema prettiger dan met het andere thema. Vind hier de aanbevolen thema’s door LearnDash. Zelf gebruik ik graag BeaverBuilder en heb ik veel ervaring met Divi in combinatie met LearnDash. Voor BeaverBuilder, Elementor en Divi hebben ze speciale artikelen geschreven.
 • Hosting: gemiddeld vanaf €180 per jaar
  LearnDash is een plugin voor WordPress. Je hebt dus hosting nodig voor je website. Kies hierbij niet voor de goedkoopste hosting. Een goede hosting zorgt er voor dat je website snel genoeg blijft draaien en er meerdere mensen tegelijk hun cursus kunnen bekijken, quizzes kunnen beantwoorden etc.
  Eventueel samen met WooCommerce en een flink aantal gebruikers op je website, vraagt dit best wat van de server waar je website op draait. Wanneer nodig kun je ook een eigen server nemen. Je deelt je online ruimte dan niet met andere websites, die eventueel de prestatie van jouw website negatief kan beïnvloeden.

4. Is LearnDash ook in het Nederlands verkrijgbaar?

loco-translate-learndash-nederlandsJa zeker. LearnDash is geschreven in het Engels. Maar de gebruikers uit verschillende landen hebben vertalingen gemaakt, waardoor LearnDash in meerdere talen beschikbaar is. Ook in het Nederlands, superfijn.

Soms vind je nog woorden voor jouw cursisten in het Engels. Die kun je zelf binnen je website vertalen. Je kunt daarvoor gratis software zoals poEdit gebruiken of een gratis WordPress-plug-in zoals Loco Translate.

5. Is LearnDash te combineren met andere software?

LearnDash kent zeer veel integratiemogelijkheden met andere softwarediensten en/of plugins. Dit komt mede doordat LearnDash breed omarmt is in de WordPress community, een uitstekende support heeft en continue blijft doorontwikkelen.

LearnDash heeft op dit moment 33 koppelingen met andere softwarediensten. Denk hierbij aan Zapier, H5P, Zoom, betalingssystemen, e-mailproviders (MailChimp, ActiveCampagn etc), memberships etc. Een volledige lijst vind je op de website van LearnDash.

Daarnaast zijn er andere partijen die prachtige uitbreidingen voor LearnDash hebben ontwikkeld. Deze worden ook door LearnDash zelf van harte aanbevolen. Bekijk hier de handige uitbreidingen voor LearnDash; alleen al leuk om door heen te scrollen voor inspiratie 🙂

Conclusie

Met LearnDash heb je een prachtige tool in handen om online cursussen en trainingen aan te bieden. Het biedt tal van mogelijkheden, wordt breed gedragen door de WordPress community en levert goede support. Er zijn zeker alternatieven van LearnDash beschikbaar. Google daar rustig eens op. Maar ga je met LearnDash aan de gang, dan ben je verzekerd van een goede plugin met tal van mogelijkheden voor je online leeromgeving. Bedenk een goed verdienmodel, zodat je je jaarlijkse investering niet voor niets doet.

Heb je nog vragen over LearnDash, ste je vraag hieronder.

Wil je persoonlijk even doorpraten? Neem gerust contact met me op.

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest