SolidWP WordPress Blog

Je WordPress website beveiligen doe je zo! 11 praktische tips

Waarom is een goede beveiliging van je website zo belangrijk?

Dacht jij bij het bouwen van je WordPress website ook gelijk aan de beveiliging? Veel mensen vergeten dit omdat ze zich vooral focussen op de lay-out en de inhoud. Niet zo gek! Je wilt dat je website er mooi uitziet en probeert te denken aan alle belangrijke pagina’s en informatie die je wilt vermelden. Hierdoor vergeet je al snel belangrijke praktische zaken, zoals de beveiliging van je website.

Toch is het zeer de moeite waard om je website te beveiligen. Zeker wanneer jouw bedrijf voornamelijk online actief is of zelfs volledig afhankelijk is van je website. Denk aan webwinkels of websites waarmee leads binnen worden gehaald. In dit blog vertel ik je graag wat goede beveiliging van je website inhoudt en hoe je dit kunt realiseren.

Slechte of ontbrekende beveiliging van je WordPress site zorgt gegarandeerd voor problemen

Helaas komen veel website-eigenaren er pas achter dat hun website niet goed beveiligd was, nadat het een keer flink misgaat. En dat is natuurlijk zonde. Het risico van matige beveiliging, of zelfs het ontbreken van beveiliging is dat je site gehackt wordt. Dit gebeurt niet alleen bij grote websites, ook websites met weinig bezoekers worden regelmatig gehackt. Jij zit dan met de gevolgen van de gehackte website. Hackers zien jouw website puur als manier om via jouw server spam te versturen of malware te installeren. Op deze manier worden vervolgens weer andere mappen besmet en zo ontstaat een kettingreactie aan problemen. Het is dus voor iedere website-eigenaar van belang om dit te voorkomen. Voor jezelf, maar ook om de schade aan anderen die vervolgens kan ontstaan, te beperken.

Wil je zeker weten dat je website goed beveiligd is en er geen omkijken naar hebben?


Laat het over aan de professional. Ik houd je website 24/7 in de gaten en zorg er voor dat je website tip top in orde blijft. Klinkt goed? Bekijk dan hier de verschillende onderhoudspakketten.

Hoe zorg je voor een veilige website?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je WordPress website te beveiligen. Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare hostingpartij. Check welke beveiligingsmaatregelen deze hosting partij neemt. Kies daarnaast altijd voor een sterk wachtwoord. Dit is een stap die vaak overgeslagen wordt, maar toch een eenvoudige manier is voor extra beveiliging. Installeer je WordPress? Verander dan gelijk de ‘admin’ gebruikersnaam van de beheerder. Hiermee maak je het hackers vanaf het begin lastiger.

De 11 belangrijkste praktische tips om je site veiliger te maken:

 • Kies een betrouwbare hostingpartij
 • Verander de ‘admin’ gebruikersnaam
 • Gebruik een sterk wachtwoord
 • Houd je plugins, thema’s en WordPress up to date
 • Beperk het aantal inlogpogingen
 • Kijk goed welke plugins of themes je installeert
 • Zorg voor een goede firewall; deze houd al veel kwaadwillenden tegen
 • 2FactorAuthentication of ReCaptha bij inloggen van admin/ beheerders
 • Maak regelmatig een back-up
 • Controleer regelmatig de beveiliging; is deze nog efficiënt en afdoende?
 • Verwijder of vervang verouderde thema’s en plugins

Waar kun je nog meer op letten?

Dit blog kunnen we bijna eindeloos maken. Maar het gaat mij er nu om dat je basis in orde hebt; dan heb je al een grote slag gemaakt.

Veel processen kun je automatiseren, zoals een firewall. Andere zaken vragen handmatig werk en tijd om je te verdiepen. Bijvoorbeeld het kritisch bekijken van plugins. Blok hiervoor tijd in je agenda. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Zelf controleer ik elke website waarvan ik het onderhoud doe bij aanvang en op regelmatige basis grondig op allerlei kwetsbaarheden. Denk hierbij vooral aan:

 • dagelijks een malware- en kwetsbaarheidsscan van de bestanden en database
 • oude, onveilige en overbodige thema’s en plugins verwijderen of vervangen

Wil je zeker weten dat je website goed beveiligd is en er geen omkijken naar hebben?


Laat het over aan de professional. Ik houd je website 24/7 in de gaten en zorg er voor dat je website tip top in orde blijft. Klinkt goed? Bekijk dan hier de verschillende onderhoudspakketten.

Tips voor goede beveiligingsplugins

Er zijn diverse gratis en betaalde plugins waarmee je jouw site kunt beveiligen. Wanneer je een plugin of dienst kiest, is het goed hier niet blindelings op te vertrouwen. Ondanks dat de plugins een groot deel van de beveiliging op zich nemen, doet elke plugin bepaalde dingen weer juist wel of niet. Daarom moet je soms plugins combineren of zaken op een andere manier beveiligen.

Enkele plugins of diensten die ik zelf graag gebruik of aanbeveel zijn:

Gratis beveiligingsplugins 

Premium beveiligingsplugins

Er zijn vele andere plugins die ook goed kunnen werken. Kijk daarom goed wat bij jouw website, wensen, budget en bedrijf past.

De voordelen van een goed beveiligde website

Neem je even de tijd voor de beveiliging van je WordPress website, dan zul je hier lang profijt van hebben. Je verkleint het risico om gehackt te worden en beschermt jouw bezoekers in hun privacy. Bij een goed beveiligde website zijn gegevens immers veilig. Een ander voordeel van een goede beveiliging is de zekerheid die je voor jezelf creëert door het regelmatig maken van back-ups.

Foto: Unsplash

 

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest