SolidWP WordPress Blog

Mijn tips voor het installeren van Plug-ins en Thema’s in WordPress

Het kiezen van de juiste plug-ins en het juiste WordPress thema is cruciaal. Een verouderde plug-in of een verkeerde combinatie van plug-ins kan namelijk ervoor zorgen dat je website het minder goed doet. Daarnaast kan een onbetrouwbaar thema je website vertragen, wat weer kan leiden tot verlies van je positie in de zoekmachines. Al met al: genoeg zaken om rekening mee te houden. In dit blog vertel ik je precies waar je op moet letten bij de installatie van plug-ins en thema’s.

Wat is een WordPress plug-in en waarom worden ze gebruikt?

Een WordPress plug-in is een stukje code waarmee je gemakkelijk nieuwe functionaliteiten toevoegt aan je website. Code… Gemakkelijk? Ja. Om WordPress plug-ins te gebruiken hoef je namelijk in de meeste gevallen geen technische kennis te hebben. Een ander groot voordeel is dat de meeste plug-ins gratis te gebruiken zijn. Ze worden gemaakt door de zeer actieve WordPress community, waarin honderden programmeurs dagelijks handige en zelfs onmisbare plug-ins maken.

Kies je gratis WordPress plugin in de WordPress plugin bibliotheek
Kies je gratis WordPress plugin in de WordPress plugin bibliotheek

En een WordPress thema, wat is dat?

Een WordPress thema installeer je om de lay-out van je website te veranderen. Het is als het ware de schil om jouw WordPress installatie, oftewel: het design en vormgeving die jouw bezoekers te zien krijgen wanneer ze je website bezoeken.

Er zijn duizenden gratis en betaalde thema’s beschikbaar. Het kan dan ook een behoorlijke klus zijn om precies het juiste thema uit te kiezen. Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op de lay-out van het thema, denk aan kleuren en de indeling van je pagina’s. Als er details zijn die je graag anders zou zien, dan is het altijd mogelijk om de stijl aan te passen zodat je website er helemaal naar je eigen wens en inzicht uitziet. Veel thema’s hebben de mogelijkheid om de basiszaken eenvoudig aan te passen. Denk aan een ander lettertype en kleuren. Mocht je thema dit niet standaard bieden, dan kun je een ander thema zoeken of het alsnog aanpassen met behulp van CSS. Dit vraagt wel wat meer kennis.

Aandachtspunten bij het installeren van plug-ins in WordPress

  1. Check voordat je start met het installeren van plug-ins altijd wanneer een plug-in voor het laatste is bijgewerkt. Dit geeft je een goed beeld van hoe actief de ontwikkelaar zich nog bezighoudt met de plug-in en of er dus regelmatig wordt gezorgd voor updates en verbeteringen.
  2. Door hoeveel andere website-beheerders is de plug-in geïnstalleerd? Dit geeft je een indicatie van de populariteit en indirect dus ook over de kwaliteit.
  3. Kijk goed of de WordPress versie die je gebruikt al (of nog) geschikt is voor de plug-in. Soms is er een grote WordPress update, en is de plug-in nog niet bijgewerkt, of andersom. Dat kan problemen opleveren die storend zijn voor je bezoekers.
  4. Kijk natuurlijk even naar de recensies, hoe wordt een plug-in door gebruikers gewaardeerd?
  5. Maak voordat je de plug-in installeert altijd een back-up van je site. Als blijkt dat de plug-in ‘botst’ met andere plug-ins of gewoonweg niet goed werkt, dan kun je in het ergste geval altijd een back-up terugzetten. Gelukkig is het in de meeste gevallen voldoende om de plug-in te deactiveren.
  6. Check bij het installeren van plug-ins of de functionaliteiten die jij wilt gebruiken gratis zijn. Soms lijkt een plug-in gratis, maar zijn er ‘premium features’ waar je dus voor moet betalen. Als jij deze functies nét nodig hebt, moet je de afweging maken of je dat bedrag er voor over hebt. Of dat je misschien beter even verder kunt zoeken naar een ‘echt gratis’ alternatief.

Hulp nodig bij het onderhouden van je plug-ins en WordPress thema?


Wil jij je liever bezighouden met jouw business en je dagelijkse werkzaamheden, in plaats van je bezig te houden met het onderhouden en de beveiliging van je website? Neem dan contact met me op. Ik help ondernemers door hen alle websitezorgen uit handen te nemen.

Waar moet je op letten bij het installeren van een thema?

  1. Bekijk ook bij thema’s goed wanneer de laatste update heeft plaatsgevonden. Is dat een tijd geleden? Dan kun je hiervan vroeg of later hinder ondervinden.
  2. Wanneer je van plan bent om de Gutenberg builder te gebruiken (tegenwoordig standaard inbegrepen in WordPress), dan is het verstandig om voorafgaand aan de installatie van je thema te controleren of je thema ‘Gutenberg proof’ is.
  3. Wanneer je op de thema-detailpagina bent, kun je zien hoe vaak een thema is gedownload. Dit geeft je een goede indicatie van de populariteit van een thema. Meestal is dit ook een goede graadmeter voor de support vanuit de ontwikkelaar.
  4. Heel belangrijk wanneer je een webwinkel wilt bouwen; zorg voor een thema dat geschikt is voor het draaien van een plug-in als WooCommerce.
  5. Bijna niet meer van deze tijd, maar toch de moeite om te benoemen vanwege de grote impact op je positie in de zoekmachines: controleer de mobiele bruikbaarheid van het thema. Is het thema ‘responsive’? Nee? Dan kun je beter even verder zoeken naar een thema dat wel geschikt is om te bekijken vanaf mobiele apparaten.
  6. Wanneer je een meertalige website wilt maken, dan is het slim om te kijken of het thema te combineren is met een vertaalplug-in naar je keuze.
  7. Dit is vooral voor de gevorderde WordPress gebruiker relevant: wat staat er in de documentatie. Gedegen thema’s, gebouwd door professionele ontwikkelaars zijn van A tot Z gedocumenteerd. Gevorderde gebruikers kunnen hier veel uit opmaken.
  8. Verder is het natuurlijk heel belangrijk om na te gaan in hoeverre je het thema kunt aanpassen en welke additionele mogelijkheden je krijgt bij een eventuele betaalde versie.
Kies je WordPress thema op Themeforerst
Kies je WordPress thema op Themeforerst

Hulp nodig bij het onderhouden van je plug-ins en WordPress thema?

Wil jij je liever bezighouden met jouw business en je dagelijkse werkzaamheden, in plaats van je bezig te houden met het onderhouden en de beveiliging van je website? Neem dan contact met me op. Ik help ondernemers door hen alle websitezorgen uit handen te nemen.

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest