SolidWP WordPress Blog

Wil je een snelle website? Lees deze 6 tips

Een snelle website is essentieel voor de beleving van bezoekers én voor je positie in de zoekmachines. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de laadsnelheid van een webpagina direct in verband staat met de prestaties van de website. Zo kan een vertraging van één seconde in de laadtijd al nadelige gevolgen hebben. Zoekmachines spelen hierop in door een snelle website voorrang te geven in de zoekresultaten. Daar tegenover staat dat trage websites afgestraft worden. Het is dus van groot belang om je website te optimaliseren. Zo geef je jouw bezoekers een betere ervaring en verbeter je je rankings.

Het voordeel van een snelle website

Websites met een minimale laadtijd behalen over het algemeen een hogere conversie en meer bezoekers zullen op je website willen blijven om verder te kijken (ook wel een lager ‘bouncepercentage’ genoemd, dus minder bezoekers zullen je website direct weer verlaten). Is een bezoeker op je site beland? Dan beslist deze binnen 2 á 3 seconden of hij of zij op je site blijft. Is je laadtijd dus langer dan 2 á 3 seconden… je voelt ‘m al aankomen: dan heb je een zogenaamde ‘bounce’ te pakken. Zonde! Laadt je website binnen deze tijd dan maak je serieus kans om een goede eerste indruk op je bezoeker te maken.

Hulp nodig bij het versnellen van je website?
Je krijgt dit gratis bij het WordPress onderhoudspakket Beter en Best!

Customer experience wordt mede bepaald door je page speed

Een snelle website is belangrijk voor de beleving van je bezoekers. Zie ze als gasten. Die wil je ook niet lang laten wachten. Denk bijvoorbeeld aan een winkel: wanneer iemand zich oriënteert voor de aanschaf van een product in een fysieke winkel, dan wil hij of zij ook gewoon naar het schap toelopen om te kijken. In een webshop gebeurt hetzelfde. Iemand klikt een product aan om het te bekijken, maar wil hier niet op moeten wachten. Laadt het product niet snel genoeg? Dan is je bezoeker ‘weg’. Een snelle website daarentegen zorgt ervoor dat je bezoeker ‘door kan winkelen’, of door kan klikken zonder dat hij gestoord wordt door wachttijden.

Tips voor een snelle website

1.Installeer geen onnodige plug-ins

Gebruik zo min mogelijk plug-ins. Met een plug-in voeg je eenvoudig nieuwe functionaliteiten toe aan je bestaande website. Sommige plug-ins zijn zelfs noodzakelijk voor je bedrijf, denk aan Woocommerce of een koppeling met de bank. Wees selectief in de plug-ins die je gebruikt, want het laden van al deze plug-ins heeft een negatieve impact op de laadtijd van je website.

2. Maak gebruik van caching

Wanneer iemand je website voor de eerste keer bezoekt, dan wordt de gehele website vanaf jouw webserver ingeladen. De server zorgt dat alle gegevens naar de browser van de bezoeker gestuurd worden. Dat neemt logischerwijs tijd in beslag. Wanneer je je website wilt versnellen, dan doe je er verstandig aan om server caching toe te passen. Hiermee zorg je dat niet steeds de gehele pagina opnieuw opgehaald hoeft te worden van de server. In plaats daarvan krijgen bezoekers een opgeslagen versie uit de cache te zien. Daarmee wordt laadtijd aanzienlijk verkort. Wanneer er wijzigingen zijn aangebracht in de website, denk aan de stijl of inhoud van de pagina’s, dan wordt er wel een nieuwe versie van de server opgevraagd.

Twee plugins waar ik zelf erg tevreden over ben zijn WP Rocket en Swift Performance. WP Rocket is alleen als premium plugin beschikbaar. Swift Perfomance heeft zowel een gratis Lite versie als een betaalde premium versie. De betaalde (premium) versie biedt uiteraard meer mogelijkheden, waarbij Swift Performance ook nog eens een onbeperkt aantal afbeeldingen voor je optimaliseert. WP Rocket is daarentegen erg gebruiksvriendelijk.

snelle website met een cacheplugin
WP Rocket en Swift Performance zijn 2 cacheplugins die ik je van harte kan aanbevelen

3. Kies een goede hostingpartij

Maak een goede afweging wanneer je jouw hostingpartij uitkiest. Duurdere hostingpartners garanderen vaak dat er gebruik wordt gemaakt van snelle servers, waar een beperkt aantal mensen tegelijk op mogen inloggen. De goedkopere hostingpartijen draaien vaak veel websites op één server, waardoor de druk op zo’n server groot is. Dit vertraagt je website aanzienlijk. Dit zorgt er overigens ook voor dat je minder goed beveiligd bent tegen cyberaanvallen. Mijn advies is dus: kies voor een betrouwbare hostingpartij, besteed liever iets meer budget hieraan. Dit voorkomt echt vervelende problemen.

4. Maak je foto’s klein en upload geen grote bestanden

Een voor de hand liggende oplossing om vertraging te voorkomen: gebruik kleine of gecomprimeerde afbeeldingen en bestanden. Houd je bestanden bij voorkeur onder de 100 kB. Ik adviseer om sowieso nooit bestanden te uploaden die groter zijn dan 1 MB. Het verkleinen van de afbeeldingen kun je het beste doen voordat je ze uploadt naar je website. Er zijn echter ook plug-ins beschikbaar waarmee je je afbeeldingen kunt comprimeren.

Het verkleinen van bestanden geldt niet alleen voor afbeeldingen: ook grote PDF’s hebben een negatieve invloed op de page speed. Zorg dus dat je ook een kleine versie van je PDF-bestanden op je site plaatst, en geen drukbestanden bijvoorbeeld.

Voor video’s is het vaak handig om deze in te laden vanaf een extern platform zoals Youtube of Vimeo. Bij veel CMS-systemen hoef je enkel de url van de video in te voeren, waarna deze wordt ingeladen in je webpagina. Je hoeft op deze manier geen grote video-bestanden in je site te zetten, maar je kunt wel hoge kwaliteitsvideo’s laten zien.

5. Gebruik Lazy load

‘Lazy load’ betekent dat je website langzaam inlaadt: eerst laadt de bovenkant van de pagina in, dus hetgeen je bezoekers als eerste zien. Naar mate iemand naar beneden scrollt laadt de rest van de pagina in. Dit voorkomt vertraging bij het openen van een pagina. De server roept immers eerst het bovenste deel op en hoeft niet alles tegelijk ‘op te halen’. Het gebruik van Lazy load blijkt in de praktijk een zeer effectieve manier om de laadtijd van je website te verkorten. Een goede cacheplugin biedt deze optie ook.

6. Gebruik Page Speed Insights of GTMetrix om de snelheid van je website te controleren

Google Page Speed Insights en GTMetrix  zijn twee handiges tools die je in een paar seconden laten zien hoe snel je website laadt. Het enige dat je hoeft te doen is je url in te voeren. Je krijgt meteen enkele suggesties die je kunt toepassen om je paginasnelheid te verhogen.

Hulp nodig bij het optimaliseren van je page speed?

Vanuit Webstudio25 help ik bedrijven bij het optimaliseren van hun website, onder andere om hun website te versnellen voor een betere gebruikerservaring en een hogere positie in de zoekmachines. Wil je stappen maken met je website en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op.

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest