Nieuwe handige features in WordPress 5.7

Op 9 maart 2021 is WordPress 5.7 uitgebracht. Zoals ze noemen een ‘major release’.
Deze versie richt zich vooral op de verdere ontwikkeling van Gutenberg om hiervan een full site editor te maken.
Daarnaast zitten in WordPress 5.7 een aantal andere handige nieuwe dingen. Let’s dive in!

1. Stuur gemakkelijk de ‘wachtwoord opnieuw instellen’ e-mail naar je gebruikers

Wanneer je een website beheert met meerdere gebruikers, zul je de vraag vast wel herkennen: “Hoe kan ik mijn wachtwoord aanpassen?” Elke keer vertel je je klanten hoe ze zelf hun wachtwoord kunnen aanpassen. Dat kan vanaf WordPress 5.7 makkelijker.

Met 1 druk op de knop kan je als beheerder de mail verzenden waarmee de gebruiker zijn of haar wachtwoord kan aanpassen. Ideaal als je een WooCommerce webshop of e-learning als LearnDash met veel gebruikers hebt.

Er zijn twee manieren om de mail ‘wachtwoord herstellen’ te verzenden

  1. Ga naar het gebruikersoverzicht in je WordPress dashboard en beweeg met je muis over de naam naar wie je de mail wilt versturen.
    Je ziet nu een extra optie, namelijk ‘Wachtwoord reset versturen’. Zodra je hierop klikt, ontvangt de gebruiker een mail met een link waarmee  hij zijn wachtwoord kan instellen.
    wachtwoord reset mail naar gebruiker
  2. Op de bewerkingspagina van de gebruiker. Ga hiervoor in je linkermenu naar Gebruikers en klik op de gebruiker. Wanneer je nu naar beneden scrollt, vind je bij het kopje ‘Over de gebruiker’ een nieuwe button ‘Reset link versturen’. Wanneer je hierop klikt, ontvangt de gebruiker een e-mail met een link om zijn wachtwoord opnieuw in te stellen.
    password-reset-edit-profiel

Meerdere gebruikers tegelijk een mail versturen voor wachtwoord herstel

In het overzicht van al je gebruikers kun je de gebruikers selecteren die je een reset mail wilt mailen.

  • Vink hiervoor eerst de betreffende gebruikers aan.
  • Vervolgens klik je op het dropdown pijltje bij Bulkacties (te vinden bovenaan de lijst van alle gebruikers).
  • Kies nu als laatste voor de optie ‘Wachtwoord Reset versturen’.

Houd er rekening mee dat deze functie het wachtwoord van de gebruiker niet rechtstreeks verandert; het stuurt enkel een mail met een link voor het opnieuw instellen van het wachtwoord. Vervolgens stellen ze zelf het nieuwe wachtwoord in.

2. Migreer met 1 klik je website van HTTP naar HTTPS

Mocht je het overzetten van je website naar HTTPS tot op heden hebben uitgesteld, dan geeft WordPress 5.7 je hopelijk net dat zetje om het alsnog te doen. Met HTTPS  wordt aangegeven dat je website op de juiste manier is beveiligd met een SSL certificaat voor je domeinnaam. In mijn ogen is dit geen optionele keuze meer voor je website, maar een must. Na de aanschaf en activering van je SSL certificaat op je hostingomgeving, moet je o.a. alle content op je website nog om zetten van HTTP naar HTTPS. Door de 1 klik omzetting binnen de nieuwste versie van WordPress, heb je hier geen omkijken meer naar. En heb je ook geen last meer van het bekende mixed-content probleem.

De nieuwe HTTPS-detectie- en migratiefunctie van WordPress is te vinden op de pagina Gereedschap > Site Health.
Als WordPress detecteert dat HTTPS al wordt ondersteund voor je website, maar je siteadres nog niet is ingesteld op HTTPS, klik je op de knop Update je site om HTTPS te gebruiken.

Geen tijd of zin om zelf de updates uit te voeren?


Laat het over aan de professional. Ik zorg er voor dat je website tip top in orde blijft. Klinkt goed? Bekijk dan hier de verschillende onderhoudspakketten.

Hierdoor worden al je site-URL’s gewijzigd in HTTPS. Bovendien wordt de site-inhoud gemigreerd naar de nieuwe HTTPS-URL’s. WordPress zal namelijk automatisch de database doorzoeken en deze waar nodig bijwerken. Met name voor content en afbeeldingen in PageBuilders kan dit erg fijn zijn.

Hier vind je een (engelstalige) demo van de werkwijze

3. Automatisch lazy-loading voor iframes

Wanneer je iets toevoegt aan je website met behulp van iframes (zoals de video hierboven) vertraagt dit het laden van je pagina’s. Je bezoekers moeten even wachten voordat je pagina geladen wordt. WordPress 5.7 zorgt ervoor dat op iframes nu automatisch lazy-loadng wordt toegepast. Dat betekent dat de inhoud (in dit geval de video) van de iframe pas geladen wordt als deze voor de bezoeker in beeld, of te wel op het scherm te zien is.

Mocht je lazy-loading al via een cacheplugin geactiveerd hebben, dan kan deze nieuwe feature conflicten geven. Zet de functie van lazy-loading in je cache plugin uit en kijk of dit probleem oplost.

4. Veel nieuwe opties in Gutenberg

We denken bij Gutenberg vooral aan de blocks die we aan de content kunnen toevoegen. Maar de contentblokken van Gutenberg is slechts fase 1 van het gehele 4 fasen project ‘Gutenberg’. Met Gutenberg wil WordPress o.a. een alternatief bieden voor pagebuilders als Elementor, BeaverBuilder en WPBakery. Dat betekent niet alleen contentblokken, maar de mogelijkheid voor het zogenoemde Full Site Editen. Met de komst van WordPress 5.7 is hiermee een volgende stap gemaakt.

Wat is er nieuw in Gutenberg in WordPress 5.7

Onderstaande is geciteerd uit de overzichtspagina die je te zien krijgt direct na de upgrade naar versie 5.7: 

  • De editor is nu makkelijker te gebruiken
    Aanpassing van lettertypegrootte op meer plaatsen: nu zijn de besturingselementen voor lettertypegrootte precies daar waar je ze nodig hebt in de lijst- en codeblokken. Je hoeft niet meer naar een ander scherm te gaan om die ene wijziging aan te brengen!
    Herbruikbare blokken: verschillende verbeteringen maken herbruikbare blokken stabieler en gemakkelijker te gebruiken. En nu slaan ze automatisch op met het bericht wanneer je op de knop Update klikt.
    Inserter verslepen: sleep blokken en blokpatronen van de inserter rechtstreeks naar je bericht.
  • Je kunt meer doen zonder het schrijven van aangepaste code
    Uitlijning op volledige hoogte: heb je ooit een blok willen maken, zoals het cover-blok, om het hele venster te vullen? Nu kan je dat.
    Knoppenblok: je kunt nu kiezen voor een verticale of horizontale lay-out. En je kunt de breedte van een knop instellen op een vooraf ingesteld percentage.
    Sociale pictogrammen blok: je kunt nu de grootte van de pictogrammen wijzigen.

5. Overige verbeteringen en vernieuwingen in WordPress 5.7

Met de upgrade naar 5.7 heeft WordPress 68 functies, verbeteringen en functieverzoeken verwerkt en 127 bugfixes (foutjes) opgelost. Er is dus aardig wat werk verzet. En dat allemaal gratis te gebruiken! Petje af voor de vele developers en de community.

Ik noem nog een paar punten:

  1. jQuery update en verdere opschoning van de migratie naar jQuery 3.5.1. Voor gebruikers betekent dit dat de meeste waarschuwingen die na de upgrade van WordPress 5.5 en 5.6 verdwenen zullen zijn.
  2. Kleine verbeteringen en toevoegingen in de export en import functie van WordPress. Wanneer je de export tool van WordPress gebruikt, heb je meerdere filteropties voor de berichten en pagina’s. Wanneer je importeert, zullen de geïmporteerde menu’s beter verwerkt worden.

Geen tijd of zin om zelf de updates uit te voeren?


Laat het over aan de professional. Ik zorg er voor dat je website tip top in orde blijft. Klinkt goed? Bekijk dan hier de verschillende onderhoudspakketten.

Meer lezen over WordPress 5.7?

In dit artikel heb ik mij gericht op mensen die dagelijks WordPress gebruiken voor hun onderneming of organisatie. Niet zo zeer op de developers. Voor developers zijn er nog andere interessante verbeteringen en vernieuwingen. Alles weten? Lees verder op wordpress.org: https://make.wordpress.org/core/?s=5.7

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest