SolidWP WordPress Blog

WordPress plugins updaten, tips en aandachtspunten [Handleiding]

Toch nog regelmatig krijg ik websites van webdesigners binnen die al aardig lang niet zijn bijgewerkt naar de meest recente versie van WordPress, het thema of de plugins.
Er zijn verschillende redenen waarom zij de WordPress website van hun klanten niet bijwerken. En misschien herken jij je er wel in:

  • “De website doet het nu prima. Laten we dat vooral zo houden. Techniek is niet mijn sterkste kant”
  • “Mijn klant is hier zelf verantwoordelijk voor.”
  • “Ik doe het eens per half jaar. Dat lijkt me vaak genoeg.”
  •  “Ik weet dat ik het zou moeten doen, maar het past nooit lekker in mijn agenda.”

Hoe, dan ook: er staan dan aardig wat rode bolletjes in het dashboard van WordPress 😉

Jij leest dit blog om daar wat aan te doen. Daarom vertel ik je graag hoe je dit goed kan aanpakken; stap voor stap.

Waarom is het belangrijk om je WordPress plugins regelmatig te updaten?

Een van de belangrijkste redenen om je website regelmatig te updaten, is de veiligheid. Hackers en cybercriminelen zijn gefocust op kwetsbaarheden in je WordPress installatie en geïnstalleerde plugins. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk malware verspreiden of je website om zeep helpen. Ontwikkelaars publiceren bij elke nieuwe release van WordPress (publicatie van een nieuwe versie) en WordPress plugins ook zogenaamde ‘release notes’. Hackers pluizen deze uit en gaan op zoek naar zwakke plekken.

Naast een stukje veiligheid, zorgen ontwikkelaars er met nieuwe releases ook voor dat bugs en schoonheidsfoutjes worden opgelost. Hierdoor verbeteren de prestaties van Wordpress en de plugins die je gebruikt.

Daarnaast wordt een plugin regelmatig uitgebreid met nieuwe functionaliteiten of aanvullingen. Lees daarom goed wat er nieuw is in de nieuwe versie.

Hoe vaak moet je WordPress plugins updaten?

Als de update een zogenaamde ‘beveiligingsupdate‘ betreft, dan adviseer ik je om deze gelijk bij te werken. De benaming geeft het eigenlijk al aan; het is een update die de veiligheid van je website vergroot. Het is dus belangrijk om deze zo snel mogelijk te installeren. Reguliere updates draai je bij voorkeur eens per week. Veel webbouwers vinden eens per maand voldoende, maar mijn voorkeur gaat uit naar wekelijks, omdat je op die manier in de praktijk problemen voorkomt.

Zowel het updaten van je WordPress versie als je plugins zijn van belang voor de veiligheid. Bovendien zorgt het updaten van je plugins ervoor dat deze goed blijven werken wanneer er een nieuwe versie van WordPress wordt gelanceerd.

Een stappenplan; zo kun je het beste te werk gaan

  1. Wanneer je je website gaat updaten, is het belangrijk om te zorgen voor een recente back-up van je website (lees ook: waar moet je op letten bij het maken van een back-up).
  2. De tweede stap is om de changelog te lezen. De ontwikkelaar van de plugin houdt namelijk een changelog, oftewel een logboek van de wijzigingen, bij. Hier kun je relevante informatie vinden over de nieuwe versie van de plugin. Het is belangrijk dat je de impact van de update kan overzien; als plugins niet met elkaar samenwerken, dan kan dit problemen geven.
  3. Zijn er geen ingrijpende gevolgen bekend en is de plugin update veilig om te installeren, draai dan de update.
  4. Vervolgens is het goed om de ‘voorkant’ van je website controleren. Kortom, hoe ziet je website eruit na het installeren van de update? Ziet alles er nog goed uit? Werkt alles nog? Dan kun je nu de volgende plugin bijwerken.

Zijn er toch problemen opgetreden na het bijwerken van je plugin? Dan kan een rollback plugin zinvol zijn. Hiermee kun je terug gaan naar de vorige versie van de plugin. Net als met alles rondom je website, moet je dit ook weer met zorg doen. Wanneer de database structuur door de pluginupdate erg is veranderd, kan een complete backup van je website handiger zijn dan een rollback van de plugin.

Geen tijd of zin om zelf de updates uit te voeren?


Laat het over aan de professional. Ik zorg er voor dat je website tip top in orde blijft. Klinkt goed? Bekijk dan hier de verschillende onderhoudspakketten.

Tot slot deel ik nog 3 belangrijke tips met je:

Tip 1: Draai een kopie of een productieomgeving van een complexe website

Heb je een complexe website of is belangrijk dat je website echt 24/7 online is? Dan is het handig om een kopie van je website op een aparte (niet openbaar toegankelijke) server of subdomein te zetten. Je kunt dan op je gemak aan het werk gaan en uitgebreid testen of alles werkt. Zijn de verschillende testfases die je als organisatie hebt bepaald doorlopen? Dan kun je de kopie-website ‘live’ zetten of de updates op de live website uitvoeren. Vervolgens kun je weer ‘achter de schermen’ werken aan een nieuwe uitrol. Deze manier van werken wordt ook wel ‘staging’ genoemd.

Tip 2: Wacht op de .1 versie in verband met bugfixes

Wacht, net als bij het updaten van je telefoon, eventueel op de .1 versie. Ga bijvoorbeeld niet van 4.8 naar 5.0, maar wacht een paar dagen op de 5.1 versie. De grootste bugs zijn er dan al uitgefilterd, waardoor je geen of minimale problemen zult ondervinden.

Tip 3: Denk goed na over het gebruik van automatische updates

Het automatisch laten updaten van je plugins lijkt op het eerste gezicht een heel handige optie, je hoeft immers zelf niets meer te doen. Maar niets is minder waar, het kan namelijk goed misgaan. Volg bovenstaande stappen (‘Hoe ga je te werk’) voordat je een update installeert. Daarnaast is mijn advies om plugins die een directe invloed hebben op de werking van je website, dus de cruciale plugins, niet automatisch te laten updaten. Voer daarnaast eerst de controles uit die nodig zijn voor een veilige plugin update.

Tip 4: Gebruik een WordPress management tool

Een tool als ManageWP, MainWP, BlogVault/ WPRemote (affiliate) of WPUmbrella kunnen je veel werk uit handen nemen.

Conclusie

Plugin updates van je WordPress website moet je dus niet negeren. Maar ook weer niet klakkeloos op de ‘update’ knop drukken. Met een vast stappenplan loop je het minste risico en houd je je website toch veilig. Geen zin dit zelf te doen voor je klanten? Neem contact met me op.

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest