SolidWP WordPress Blog

Hostingprovider kiezen? Gebruik deze checklist

Ga je binnenkort een nieuwe website bouwen? Of heb je er al een en vraag je je af of je wel bij de juiste hostingpartij zit?  Dan sta je voor een belangrijke keuze. Namelijk, voor welke hostingpartij ga je kiezen?

Er zijn diverse zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte hosting partner. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je tijdens het bouwen van je site, of wanneer deze eenmaal live is, voor vervelende verrassingen komt te staan. Want wat als je opeens geen nieuwe afbeeldingen of plugins meer kunt uploaden? En wat als je website er om de haverklap uit ligt door een storing?

Ieder bedrijf heeft andere behoeftes op het gebied van hosting en ondersteuning. Gebruik mijn checklist in dit blog om een geschikte hostingpartij te kiezen die bij jou, je bedrijf en website past. Het draait al lang niet meer alleen om snelheid en MB’s.

Webhosting, wat is dat eigenlijk?

Webhosting is kort gezegd ‘het huren van een ruimte waarop jij je website kunt plaatsen’. Zie het als een supergrote computer waar je de bestanden van je website op kunt slaan. Deze computer is aangesloten op het internet, zodat iedereen met de juiste toegang (domeinnaam) de bestanden- je website – kan bekijken.

Er zijn honderden aanbieders van webhosting. Dit zijn dus allemaal partijen waarbij jij een stukje van hun server kunt huren, waar jij vervolgens je website op kunt plaatsen.

Er zit veel verschil in aanbieders. Maar webhosting gaat verder dan alleen de ruimte die je huurt om je website op te slaan. Hostingpartijen verschillen erg van elkaar op het gebied van kwaliteit, service en prijs. Over het algemeen zie je bij webhosting pakketten deze elementen steeds terugkomen:

  • Hoeveelheid opslagruimte
  • Maximale hoeveelheid dataverkeer
  • Aantal databases
  • Mogelijkheden voor het aanmaken van emailadressen
  • Mogelijkheden voor het installeren van applicaties (zoals WordPress)
  • Opties voor automatische backups
  • Technische zaken zoals DNS beheer, SSL, ondersteuning van scripts zoals PHP versie en geheugen

Een hostingpartij kiezen, waar moet je op letten?

Leuk, al die keuzes. Maar hoe kies je nou een geschikte hostingpartij die past bij jouw bedrijf? Om je te helpen bij het maken van je keuze heb ik een checklist voor je gemaakt. Deze maakt het makkelijker om op basis van jouw hosting behoefte, een keuze te maken.

Checklist: hostingpartij kiezen

1. Continuïteit: hoe belangrijk is je website voor jouw business?

Is jouw bedrijf afhankelijk van je website? Loop jij klanten mis of kun jij jouw diensten en producten niet aanbieden wanneer jouw site offline is? Dan is mijn advies je goed te verdiepen in de juiste hosting voor jouw wensen. Wanneer je afhankelijk bent van jouw website, wil je zeker weten dat je website altijd online is, zonder stroringen, en dat je toegang hebt tot goede en snelle support.

Ook wanneer je veel bezoekers verwacht of wanneer je zwaardere plugins gebruikt zoals WooCommerce of LearnDash, is het verstandig om een hostingpakket te nemen waarin dit geen probleem is. Vraag de hostingpartij om advies en laat je informeren over de verschillende pakketten die ze aanbieden.

2. Service en bereikbaarheid

Een hostingpartij waarbij het haast onmogelijk is om contact op te nemen, of een partij die pas na een aantal dagen reageert op een bericht… dat is niet wat je wilt. Wil jij snel een antwoord op je vragen? En een antwoord die ook in jip-en-janneke taal geschreven is? Of krijg je alleen snel antwoord op salesvragen en niet op supportvragen?

Kijk daarom bij het kiezen van je pakket ook naar de mate van support. Vraag naar ervaringen van anderen over de hostingpartij. En dan met name ervaringen wanneer men tegen problemen aanliep met betrekking tot hun website of hosting.

Check dus goed op welke manieren je contact op kunt nemen met de hosting provider en wat de responstijden zijn. Zijn er bijvoorbeeld live chat mogelijkheden? Werken ze met een ticket systeem? Of kun je de klantenservice bellen? Let hierbij ook op eventuele bijkomende kosten. Dit zou natuurlijk gewoon in je hostingpakket inbegrepen moeten zijn. Controleer dus goed of support een aparte rekening met zich meebrengt.

3. Snelheid

Voor zowel de gebruikerservaring als voor het beheer van een website is snelheid erg belangrijk. Korte laadtijden worden door je bezoekers erg gewaardeerd en dragen bij aan het resultaat van je website.

Dit bereik je deels door je afbeeldingen netjes te comprimeren, maar ook door de snelheid van de server waarop je website draait. In dit geval geldt echt: investeer liever iets meer want in de meeste gevallen geldt ‘goedkoop is duurkoop’. Let hierbij ook op de locatie van de server. Hoe verder deze weg is, hoe langer de laadtijden. Er zijn in Nederland genoeg goede datacenters waar hostingpartijen zich bij kunnen aansluiten.

De laadsnelheid van je website is niet alleen belangrijk om je bezoekers een goede ervaring en gemak te bezorgen, het is ook een belangrijk punt voor je rankings. Je positie in de zoekmachines wordt mede bepaald door de laadtijd van je website.

Lees hierover meer in mijn blog ‘Zo zorg je voor een snelle website’.

4. Veiligheid

Naast de snelheid is veiligheid natuurlijk een heel belangrijke factor. Je wilt het risico op een gehackte website zo klein mogelijk houden. Een gehackte website is niet alleen slecht voor de continuïteit van je business, het kan ook nog eens vergaande gevolgen hebben wanneer de hack leidt tot datalekken. Check voordat je een hostingpartij kiest dus goed wat deze partij doet aan beveiliging van de servers.

Ook belangrijk als het gaat om veiligheid: biedt de hostingpartij SSL-ondersteuning en zo ja, hoe is dit geregeld? Moet je hier apart voor betalen of valt dit binnen het pakket? Een SSL-certificaat is tegenwoordig onmisbaar. Het versleutelt data die tussen de hostingserver en jouw browser verzonden wordt. Het is echter geen garantie tegen hackers in je website.

Websites met een SSL-certificaat krijgen bovendien voorrang in de zoekresultaten. Belangrijk dus om even na te vragen hoe dit geregeld is.

5. Backups

Ga je een hostingpartij kiezen, dan is het ook belangrijk om te letten op de backup mogelijkheden. Als er iets mis gaat dan wil je immers zo snel mogelijk een backup kunnen terugzetten.

Belangrijk is dan om te weten of er een recente backup beschikbaar is en zo ja, of je deze zelf terug kunt zetten. Het kan ook zijn dat de hostingpartij dit vóór jou doet. Soms gratis, soms betaald. Hoe belangrijk is het voor je dat dit snel gebeurt? En hoe recent moet je backup zijn? Naast backups die door je hostingpartij gemaakt worden, zou ik ook altijd zelf voor backups zorgen.

Lees hierover meer in mijn blog ‘‘WordPress backups: 7 vragen en antwoorden’.

6. Taal van support en het systeem

Er zijn verschillende buitenlandse hostingproviders die hun diensten aanbieden in Nederland, maar die hun support en systeem níet in het Nederlands aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn SiteGround of Cloudways. Vind jij het belangrijk dat zowel het systeem als de support in het Nederlands wordt gegeven? Kies dan voor een Nederlandse hostingpartij.

Conclusie: welke hostingpartij moet je kiezen

Veel startende ondernemers letten (terecht) op hun budget en investeringen. Maar wanneer je website van groot belang is voor je bedrijf, is hosting niet de beste keuze om op te bezuinigen. Kijk niet alleen wat je nu nodig hebt, maar ook over een paar jaar. Natuurlijk kun je altijd opschalen of overstappen. Maar een goede hostingpartij geeft je veel plezier.

Webstudio25 biedt ook hosting aan. De server staat in Nederland en ook de support is in het Nederlands. Interesse? Bekijk hier de mogelijkheden.

Photo by Kelvin Ang on Unsplash

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest