WordPress onderhoud zelf doen, of uitbesteden? Wat is slim?

Ben je blij met je website? Dan wil je dat graag zo houden! Ga je het WordPress onderhoud zelf doen, of kun je het beter uitbesteden? Maak de juiste beslissing.

Als eigenaar van een WordPress website ben je er zeker van dat je een toekomstbestendige, flexibele en functionele website in handen hebt. Je kunt talloze plugins gebruiken, waarmee je extra functionaliteiten toevoegt en je hebt de mogelijkheid om je website met je bedrijf mee te laten groeien.

Maar één ding is WordPress níet, en dat is ‘onderhoudsvrij’. Wanneer je een WordPress website bezit, dan moet je deze regelmatig bijwerken en onderhouden. In dit blog vertel ik je wanneer je dit prima zelf kunt doen, en wanneer je deze taak beter kunt uitbesteden aan een WordPress professional.

Waarom is WordPress onderhoud belangrijk?

Het uitvoeren van onderhoud aan je WordPress website is cruciaal om je website ‘in de lucht’ te houden. Voer je geen onderhoud uit, of ben je hiermee te laat, dan loop je het risico dat je website gehackt wordt. Een gehackte website kan je veel problemen opleveren. Worden er bijvoorbeeld persoonsgegevens verzameld en bewaard in je site? Dan betekent dit een risico op een datalek, met alle gevolgen van dien.

Lees het blog ‘De 5 gevolgen van een gehackte website

Naast veiligheid is ook functionaliteit een belangrijke reden om je WordPress website goed en grondig te onderhouden. Plugins en thema’s worden regelmatig door de maker geüpdate, waarna deze update ook in je website moet worden doorgevoerd.

Deze updates bevatten vaak veiligheidsoplossingen, bugfixes maar ook nieuwe functionaliteiten zijn vaak onderdeel van zo’n nieuwe pluginversie. Belangrijk dus om plugins regelmatig te updaten.

Optie 1: Zelf je WordPress website onderhouden

In veel gevallen is het een prima optie om zelf het onderhoud van je WordPress website te doen. Wel is het belangrijk om van tevoren te bedenken welk onderhoud er precies nodig is en met welke risico’s je te maken hebt (denk aan persoonsgegevens en continuïteit van je webwinkel).

Stel er gaat iets mis, je website doet het helemaal niet meer of je hebt de lay-out om zeep geholpen. Wat ga je dan doen? Zet je zelf een backup terug? Kan je iemand bellen die een backup voor je terugzet? En hoe recent moet een backup eigenlijk zijn?

Mijn advies is dus: denk de mogelijke scenario’s goed door en ga na in hoeverre je zelf problemen kan oplossen.

Vind je het leuk om zelf aan je website te werken en heb je hier ook echt de tijd voor? Dan kun je met de probleemscenario’s in gedachten rustig aan de slag met het onderhoud van je eigen website. Plan hiervoor echt ruimte in in je agenda, liefst wekelijks iets korter maar wel alles ‘up-to-date’, dan eens in het halfjaar een grote update.

Je houdt je website veiliger wanneer je zeer regelmatig even de tijd neemt om het onderhoud uit te voeren. Discipline is hierbij belangrijk. Mijn tip is dan ook; plan een vast moment voor je website onderhoud in. Hiermee houd je alle functionaliteiten werkend. Dat zullen je bezoekers ook waarderen!

Een website die langere tijd niet onderhouden wordt, kan bovendien traag worden en er kunnen storingen en andere problemen ontstaan. Hiermee verlies je bezoekers wat natuurlijk het laatste is wat je wilt.

Doe het WordPress website onderhoud zelf wanneer:

  1. Je een goed plan hebt: wat doe je bij welk scenario ?
  2. Je het leuk vindt om aan je website te werken en niet bang bent om op wat knopjes te drukken.
  3. Je er de tijd voor kunt vinden naast je andere werkzaamheden.
  4. Regelmaat kunt aanbrengen in het onderhoud. Discipline is belangrijk.

Download het gratis e-book ‘5 Onmisbare Tips voor een Veilige WordPress Website

Optie 2. WordPress onderhoud uitbesteden

Wanneer je zelf niet zoveel ‘gevoel’ hebt bij je website, of er simpelweg de tijd niet voor kunt vinden dan is het verstandig om het onderhoud van je WordPress website uit te besteden aan een professionele partij.

Zo’n bedrijf zorgt er voor dat de website regelmatig wordt voorzien van updates, maken regelmatig malware scans, zorgen voor de beveiliging, zij maken backups en ze bieden vaak eerste- of tweedelijns support.

Zeker bij grotere websites, en bij bedrijven waarbij er mensen in dienst zijn om de website te onderhouden qua inhoud, is het verstandig dat er een partij is die hulp biedt bij problemen of wensen ten aanzien van nieuwe functionaliteiten.

Maar ook wanneer je een kleinere website hebt, is het uitbesteden van WordPress onderhoud een prima optie, bijvoorbeeld wanneer je heel goed bent in je vak, maar niet in websites. Misschien krijg je stress van de rode bolletjes, meldingen, of wellicht is je website al een paar keer gehackt.

Het is erg vervelend als je steeds achter de feiten aanloopt, dit frustreert en irriteert. En dat terwijl je website er juist is om jouw bedrijf te ondersteunen. In zo’n geval kun je beter een beroep doen op een WordPress expert.

Lees ook Webbouwer kiezen? Zo doe je dat!

Besteed je WordPress onderhoud uit wanneer:

  1. Je geen tijd hebt en de tijd díe je hebt wilt gebruiken voor je bedrijf.
  2. Je stress krijgt van ‘rare meldingen’ en rode bolletjes.
  3. Je website meerdere keren is gehackt.
  4. Je er gewoon geen omkijken naar wilt hebben en wilt dat jouw website altijd in de beste conditie verkeert.

Onderhoud WordPress uitbesteden?

Denk je erover om je WordPress onderhoud uit te besteden? Neem contact met mij op. Ik help ondernemers, bedrijven en ook collega-webdesigners door het onderhoud van WordPress websites op me te nemen. Op die manier ontzorg ik je volledig en heb jij geen omkijken meer naar je website.

Meer weten over de mogelijkheden? Lees dan meer over de mijn onderhoudspakketten voor website eigenaren en of voor webdesigners als je zelf websites maakt voor je klanten, maar geen omkijken wilt hebben naar het onderhoud.

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest