Voorkom deze 5 veelgemaakte WordPress fouten

Er zijn een aantal veelgemaakte WordPress fouten die je als website-eigenaar behoorlijk in de problemen kunnen brengen. Door deze fouten op te lossen of te voorkomen, zorg je ervoor dat jouw website beter presteert én houd je je website veilig. In dit blog vertel ik je wat de meest gemaakte WordPress fouten zijn én geef ik je natuurlijk tips om deze issues op te lossen.

5 veelgemaakte WordPress fouten

1. Je website is niet actueel

Bij de lancering van een nieuwe website heb je alles tot in de puntjes geregeld. De teksten kloppen, de afbeeldingen hebben precies de juiste afmetingen, alles is netjes ingevuld en onderdelen bevinden zich op de juiste plekken. Na verloop van tijd verwatert de werkwijze die je je eerder zo enthousiast had voorgenomen. Dit komt soms ook doordat er meerdere mensen in de website werken. Er ontstaan dan oneffenheden in de website, wat tot stijlbreuken of tot lagere technische prestaties kan leiden. Het is daarom goed om zo nu en dan met een frisse blik naar je website te (laten) kijken.

Tip: Controleer jouw website op de volgende punten:

  • Zijn je teksten nog actueel? Staan er bijvoorbeeld oude vacatures op, of is je over ons pagina nog wel compleet? Vaak maak je als bedrijf of persoon ook een groei door, waardoor je de teksten waarschijnlijk net wat anders wilt formulieren om te blijven passen waar je als bedrijf voor staat.
  • Is de basis van SEO op orde? Controleer de teksten en koppen op gebruik van de trefwoorden waar je op gevonden wilt worden, prettig leesbare alinea-lengtes en het gebruik van tref- en zoekwoorden. Check daarnaast de beschrijvingen van je afbeeldingen. Zijn de alt-teksten en bestandsnamen (goed) ingevuld? En je metatags? Hoe staat er daarmee? Een veelgemaakte WordPress ‘fout’? Niet echt, maar zeker een gemiste kans. Mijn tip: zorg dat je dit op orde krijgt!
  • Veel websites zijn te veel vanuit de ondernemer geschreven. Zonde! Een op de bezoeker gerichte website levert je veel meer klanten op. Bekijk je website terwijl je je verplaatst in een bezoeker. Is het voor de bezoeker helder welk probleem jij voor hen oplost? En snapt de persoon hoe hij/zij met je in contact kan treden of meer informatie aan kan vragen?

2. Te veel plugins

In blogs worden vaak handige plugins uitgelicht. Plugins die jij ook goed kunt gebruiken op jouw website. Door veel plugins te installeren en oude (ongebruikte) plugins niet te verwijderen, wordt je website steeds trager. Ook kunnen er beveiligingsproblemen optreden wanneer je verouderde plugins op je website hebt staan en kunnen er conflicten ontstaan tussen verschillende plugins.

Tip: Bekijk welke plugins je inmiddels allemaal hebt. Welke ervan gebruik je niet of zijn eigenlijk overbodig geworden? Verwijder deze zo snel mogelijk. Zorg er daarnaast voor dat je al je draaiende plugins controleert op beschikbare updates. Het lijkt voor de hand liggend, maar dit is een van de belangrijkste (lees: meest impactvolle) veelgemaakte WordPress fouten.

3. Software niet up-to-date

Het is belangrijk om de software van je website regelmatig te updaten. Updates kun je eigenlijk zien als een herziende, en vaak betere versie van de software. Ontwikkelaars lossen problemen op om de software steeds beter te maken. Dit komt de functionaliteit van jouw site ook ten goede, mits je de updates installeert natuurlijk. Vergeet je jouw plugins te updaten? Dan kan je website onveilig worden. Regelmatig updaten draagt bij aan een goede performance van je site en zorgt er bovendien voor dat je geen nieuwe features mist.

Tip: Controleer of de plugins van je website updates nodig hebben en voer ze gelijk uit. Schakel eventueel automatische updates in, of zet het updaten als reminder in je agenda.

Lees ook: WordPress plugins updaten, tips en aandachtspunten [Handleiding]

4. Geen back-ups gemaakt

Maak jij regelmatig een back-up? Back-ups worden vaak automatisch verzorgd door de hosting partij waarbij je jouw website hebt ondergebracht. Helaas doen ze dit niet altijd frequent en zorgvuldig genoeg. Belangrijk dus om ook zelf de moeite te nemen je website regelmatig veilig te stellen.

Tip: Lees dit blog over het maken van back-ups, en zet dit actiepunt direct in je agenda op een vast moment dat voor jou goed uitkomt. Probeer jezelf daarnaast aan te leren om een back-up te maken voordat je je website gaat aanpassen. Het niet kunnen terugzetten van je site door het ontbreken van een back-up is een van de veelgemaakte WordPress fouten die je écht gemakkelijk kunt voorkomen.

5. De website is niet gericht op snelheid

Je herkent het vast wel. Je opent een website en moet lang wachten tot alles is geladen. Erg irritant! Veel mensen hebben geen zin of tijd om te wachten en haken om deze reden gelijk af. Erg zonde om bezoekers kwijt te raken terwijl ze nog niet eens de inhoud van je website hebben kunnen bekijken. Gelukkig kun je als website-eigenaar een aantal dingen doen om de snelheid van je website te verbeteren.

Tip: Voer de volgende handelingen uit om de snelheid van je website te verbeteren:

  • Maak eerst een back-up (zie tip 4!).
  • Verklein de afbeeldingen.
  • Verwijder onnodige plugins (zie tip 2!).
  • Heb je video’s op je website staan? Zorg ervoor dat ze extern zijn opgeslagen, zoals bijvoorbeeld op YouTube. Op die manier bespaar je kostbare ruimte en blijft er meer ‘ruimte’ over voor je website.

Lees ook: Wil je een snelle website? Lees deze 6 tips

Conclusie: voorkom simpele maar veelgemaakte WordPress fouten

Door bovenstaande tips te gebruiken voorkom jij deze veelgemaakte WordPress fouten. Dit zorgt voor betere prestaties en een goede beveiliging. In mijn andere blogs vind je meer informatie over hóe je precies aan de slag kunt met het maken van back-ups, het updaten van plugins en vertel ik je precies waar je op moet letten bij het installeren van een nieuw thema of een nieuwe plugin.

Photo by krakenimages on Unsplash

Deel dit artikel op:

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest